Memleketim Tekirdağ

28.02.2024 88

Uygulamanın Amacı: Proje kapsamında öğrenciler, sınıf sınıf Tekirdağ’ın bölgelerini inceleyerek bu bölgelerde üretilen ürünleri, bölgenin kültürel özelliklerini, yöresel yemeklerini ve kıyafetlerini, getirdikleri materyallerle görsellerle okulumuzda hazırlanan Memleketim Tekirdağ köşesinden inceleyerek öğrendiler.

Uygulamanın Özeti:

Türkçe dil ve Sanat etkinliklerinde, çocuklara öncelikle Tekirdağ’ın ülkemizin kuzeybatı ucunda, Marmara denizi kıyılarında kurulmuş bir şehir olduğu açıklandı. Uzun sahilleri, ayçiçeği tarlaları, üzüm bağları, kiraz bahçeleri ile ünlü olduğu resimlerle anlatıldı. Tekirdağ’ın  ilçeleri öncelikle içinde bulunduğumuz Çerkezköy ilçemiz olmak üzere anlatıldı. Şarköy, Malkara, Süleymanpaşa, Hayrabolu, Muratlı, Çorlu, Ergene, Kapaklı, Saray ve Marmara Ereğlisi ilçeleri üzerinde duruldu. Sonrasında Küçük Ayçiçeği ve Çekirdek isimli hikaye kitapları çocuklara anlatıldı. Hikaye sonrasında çocukların aktif katılımları sağlanarak soru cevap tekniği ile ayçiçeğinin yetiştirilmesi hakkında düşüncelerini paylaşmaları sağlandı.

Çocuklar ile karton, eva ve pipetler kullanılarak bölgemizin meşhur ürünü olan ayçiçeği çalışması çocukların ilgi ve katılımıyla tamamlandı.

Fen ve Matematik etkinliklerinde, çocuklara Tekirdağ da denize yakın yerlerde yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi ılık ve yağışlı geçer. Denizlerden uzak yerlerde yaz mevsimi daha kurak, kış mevsimi daha soğuk geçer diyerek onlarında düşüncelerini paylaşmaları sağlandı. Bölgemizin her mevsim rüzgarlı olduğu ve en çok esen rüzgarın Poyraz ve lodos olduğu açıklandı. Sonrasında Rüzgargülü çalışması yapıldı. Renkli fon kartonları, çıta, raptiye, cetvel ve makas kullanılarak hep birlikte bir grup çalışması yapıldı.

Müzik etkinliklerinde, Aile katılımı çalışması kapsamında sınıfa bir velimiz davet edilerek çocuklara Tekirdağ’ın meşhur türküleri tanıtıldı. İnce giyerim ince, Bahçelerde börülce türküleri çocuklara velimiz tarafından gitar eşliğinde çalınarak çocuklar tarafından seslendirildi.

Son olarak okulumuzun çok amaçlı salonuna Memleketim Tekirdağ konulu bir pano hazırlanarak bu panoda Memleketimizin yöresel yiyecekleri, yöresel kıyafetleri, yetiştirilen tarım ürünleri, yöreye özgü kıyafetleri ve malzemeleri çocuklara tanıtıldı ve çocuklarla birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.

28-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-2024